Κατηγορίες
Banner Αριστερό 1
Newsletter Περισσότερα
Banner Αριστερό 2

ΕΛΙΕΣ

Οι ελιές είναι οι καρποί των αειθαλών δέντρων και των θάμνων της οικογένειας των ελιών. Περίπου 60 διαφορετικά είδη φυτών είναι γνωστά, αλλά η ευρωπαϊκή ελιά (Olea europaea), ένα δέντρο ύψους 4-12 μέτρων, έχει οικονομική και διατροφική σημασία. Ο καρπός του είναι ένα πέλμα επιμήκους οβάλ ή στρογγυλής μορφής, βάρους περίπου 15 γραμμάρια. Ο ακατέργαστος πολτός των ελιών περιέχει πρωτεΐνες (6%), φυτικές ίνες (9%), νερό (23%), πελτικές ουσίες, λίπη ή έλαιο (56%). Μέχρι 30 κιλά ελιών μπορούν να συλλεχθούν από ένα δέντρο, αλλά αυτή η διαδικασία είναι πολύ επίπονη και απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα. Μετά την αποδεδειγμένη αρχαία ελληνική τεχνολογία, η συγκομιδή των ελιών πρέπει να γίνει μόνο με το χέρι, δεν ανέχονται μηχανικούς τραυματισμούς.


Η ανακάλυψη αυτού του μοναδικού προϊόντος ανήκει στους αρχαίους Έλληνες. Ακόμη και σε εκείνες τις παλιές εποχές, παρατηρήθηκαν αυτά τα ευχάριστα μικρά φρούτα με κοιλώματα, τα οποία αποδείχθηκαν υγιή. Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν μαριναρισμένες ελιές, με ξύδι, αλάτι ή γλυκιά μορφή με μέλι, και έμαθαν επίσης να φτιάξουν βούτυρο από αυτά. Για τους επιχειρηματίες Έλληνες, η ελαιουργική βιομηχανία έγινε η βάση της γεωργίας και ήταν μέρος της λεγόμενης μεσογειακής τριάδας - κριθάρι, σταφύλια, ελιά.


Στην αρχαία Ελλάδα, οι καρποί της ελιάς δεν ήταν μόνο μια μονάδα εμπορίου που έφερε τα οφέλη της χώρας. Όπως όλοι οι άλλοι μεταξύ των Ελλήνων φιλοσόφων εκείνης της εποχής, η καλλιέργεια της ελιάς είχε συμβολικό νόημα που δόθηκε από πολυάριθμους μύθους. Σύμφωνα με έναν από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, όταν η Αθηνά κέρδισε μια διαμάχη με τον Ποσειδώνα, έγινε η προστάτιδα του αθηναϊκού λαού και του παρουσίασε ένα ιερό δέντρο, το ελαιόδενδρο. Για τους Έλληνες, ο κλάδος της ελιάς έχει γίνει σύμβολο ειρήνης και ηρεμίας, χαράς και ζωής και στους Ολυμπιακούς αγώνες - σύμβολο της νίκης.


Σήμερα, οι ελιές καλλιεργούνται και παράγονται σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά οι ελληνικές ελιές ορθώς θεωρούνται οι πιο εύγευστες και νόστιμες!

Νέες Καταχωρίσεις Περισσότερα
Banner Δεξί 1 [200xX]
Banner Δεξί 3
Banner Δεξί 4 [200xX]
Banner Δεξί 2
Banner Δεξί 3
Banner Αριστερό 3